Την απόφαση αφαίρεσης της ροζ σημαίας από το προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη επέκριναν Ντόρα Μπακογιάννη και Ρένα Δούρου κατά την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Δείτε επίσης: “Ροζ σημαία”: Νατσιός (της “Νίκης”) και στη συνέχεια Γεραπετρίτης ζήτησαν να κατέβει έργο τέχνης για τις γυναικοκτονίες
Συγκεκριμένα, η Ντόρα Μπακογιάννη διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας πως η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί. Από την πλευρά της, η κ. Δούρου υποστήριξε πως «η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο». Πρόκειται για το δεύτερο άδειασμα από γαλάζιο στέλεχος, καθώς είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Δημήτρη Καιρίδη.
Κατά την απάντηση του, ο υπουργός Εξωτερικών αντέτεινε μεν πως «κανείς δεν κάνει λογοκρισία στην τέχνη», προσθέτοντας όμως ότι το προξενείο δεν αποτελεί γκαλερί. «Στις γκαλερί ανεβάζεις ό,τι θέλεις. Εδώ όμως είναι προξενείο, στενό κράτος και πρέπει μεταξύ άλλων να προβάλουμε τα σύμβολα» κατέληξε.
Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ χαρακτήρισε θλιβερή την απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη, τονίζοντας ότι στέλνει το λάθος μήνυμα. Μάλιστα επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η έμφυλη βία θερίζει, και οι γυναικοκτονίες κοντεύουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, ενώ η κυβέρνησή αρνείται ακόμη και το πιο αυτονόητο, την νομική καθιέρωση το όρου «γυναικοκτονία».
«Η απόφασή σας όμως είναι και ανάρμοστη και με λύπη το λέω κ υπουργέ, γιατί ειδικά εσείς εκπροσωπείτε την πατρίδα μας στο εξωτερικό», επισήμανε με νόημα, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα της απόσυρσης ενός έργου τέχνης με βαθύ ουμανιστικό μήνυμα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο. Υπακούσατε στη δήθεν ιερή οργή του εκπροσώπου μίας από τις εκφάνσεις του μαύρου που δυστυχώς βρίσκονται ξανά εντός της Βουλής» επισήμανε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπέπεσε σε διπλωματικό φάουλ, όταν έδωσε εντολή να απομακρυνθεί το έργο της Γεωργίας Λαλέ για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με την δημιουργό να απαντά μέσα από την σελίδα της στο Instagram σημειώνοντας ότι «λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα και διεθνώς».
Τον υπουργό Εξωτερικών «άδειασε» τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε», όσο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση που στήριξε την καλλιτέχνη μέσα από μια ανάρτηση στο Facebook.
Στο πλευρό της εικαστικού τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, που με ανάρτησή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία». «Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα».